Έντονες διεργασίες στη σκιά του αίσχους της Τούμπας UPD

Κυριαρχούν στην επικαιρότητα οι εξελίξεις μετά τα έκτροπα της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας. Στο μικροσκόπιο εισαγγελικής έρευνας το «ντου» του Ιβάν Σαββίδη με όπλο και το γεγονός ότι δεν συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το οποίο παρήλθε. Διαφωνεί η Superleague με τη διακοπή του πρωταθλήματος. Κλιμάκιο της επιτροπής της FIFA στην Αθήνα. Επαφές Βασιλειάδη με τις διοικήσεις των ομάδων. 

Συγκεκριμένα, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα πρωτοφανή επεισόδια, που οδήγησαν στη διακοπή του ματς μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αλλά και του πρωταθλήματος, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, με έγγραφη παραγγελία του προς την αθλητική εισαγγελέα Ευαγγελία Λιάσου (*).

Από την πλευρά του ο Ιβάν Σαββίδης με ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη από την ποδοσφαιρική κοινότητα, λέει ότι στόχος του ήταν η προστασία του αγώνα από έκτροπα, αρνείται ότι απείλησε οποιονδήποτε και δηλώνει μάλιστα «όμηρος του τελείως αρρώστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου».

Στο μεταξύ γύρο επαφών ξεκίνησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος την Τρίτη συναντήθηκε με τη διοίκηση της Superleague, τους Βασίλη Γκαγκάτση και Γιώργο Στράτο. Ο τελευταίος μετά τις συνομιλίες εξέφρασε την αντίθεσή του με την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει το πρωτάθλημα.

«Η διακοπή του πρωταθλήματος δεν ωφελεί κανέναν και σε τίποτα, ακυρώνει ότι θετικό έχει γίνει και ό,τι θετικό υφίσταται», ανέφερε  ο κ. Στράτος και πρόσθεσε ότι η διακοπή αποτελεί ενδεχόμενο οπισθοδρόμησης και απρόσμενο άλλοθι για όσους θα ήθελαν να κρυφτούν πίσω από αυτή. Υποστήριξε δε ότι η διακοπή θέτει σε τεράστια διακινδύνευση ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο πέραν των οικονομικών συνεπειών επί δικαίων και αδίκων σε όλες τις ομάδες.

Ο υφυπουργός από αύριο θα έχει επαφές και με τις διοικήσεις των ομάδων, ενώ οι περισσότερες ΠΑΕ με ανακοινώσεις ή διαρροές τους έχουν τονίσει ότι δεν θεωρούν ωφέλιμη την διακοπή του πρωταθλήματος.

Την Τετάρτη έχουν κληθεί στο γραφείο του υφυπουργού οι ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος Αθηνών, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Πανιώνιος, Π.Α.Σ. Γιάννινα, και την Πέμπτ οι ΠΑΕ: Απόλλων Σμύρνης, ΠΑΣ Λαμίας, Αθλητική Ένωση Λάρισας και Λεβαδειακός.   

Το ζήτημα απασχολεί έντονα και την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία έστειλε εκπρόσωπους της στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με τον κ. Βασιλειάδης με σκοπό «να εξαλειφθούν όλες οι πράξεις βίας στο ποδόσφαιρο».

Σε απαντητική επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, υπογεγραμμένη από τον Μπιορν Βασάλο, διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης της FIFA, αυτή κάνει λόγο για «μια ασυμβίβαστη και άμεση διαχείριση της κατάστασης».

Μάλιστα, την Τετάρτη στις 12.00 ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης της ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ομοσπονδίας. 

«Η FIFA είναι σε συνεχείς επαφές με την UEFA και παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα, αναφορικά με τα συμβάντα που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη» σημειώνεται στην επιστολή.

Παρόλο που θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε ότι τα περιστατικά αυτά συνέβησαν σε μια εγχώρια διοργάνωση και συνεπώς τα οποιαδήποτε πειθαρχικά μέτρα θα ληφθούν εντάσσονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η FIFA απαιτεί μια ασυμβίβαστη και άμεση διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να εξαλειφθούν όλες οι πράξεις βίας στο ποδόσφαιρο.

Στο μεταξύ έγινε γνωστή η συμβολικής σημασίας απόφαση της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) να αποβάλει από το μητρώο της την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. 

«Η ECA είδε την συμπεριφορά του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο με όπλο» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο του στόχου της ECA «να προστατέψει την κανονικότητα και τους νόμους των αγώνων αλλά και τις αξίες στις οποίες είναι βασισμένο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο»

«Η τιμωρία παραμένει ενεργή μέχρι νεοτέρας και θα συζητηθεί στο συμβούλιο της ECA στις 27 Μαρτίου του 2018».

Αναλυτικά τα ζητήματα, για τα οποία διερευνάται εάν στοιχειοθετούνται παραβάσεις του Νόμου περί Αθλητισμού και κάθε άλλη αυτεπαγγέλτως διωκόμενη πράξη, έχουν ως εξής:


Πηγή: www.efsyn.gr


Σχολίασε κι εσύ!